Grupa krwi 0
Grupa krwi 0
Grupa krwi O stanowi 43,3 % populacji światowej. Jest najstarszą grupą krwi. Posiada w sobie zakodowaną informację o sposobie odżywiania i trybie życia sprzed wielu tysięcy lat. Pierwsi przedstawiciele tej grupy względu na warunki, w jakich przyszło im żyć, wykształcili cechy, które były potrzebne im do przetrwania. Aby przeżyć musieli przede wszystkim polować na dziką zwierzynę, która była głównym składnikiem ich diety. Dodatkowo spożywali korzenie, liście i jagody, a nawet owady. Myśliwi musieli mieć dużo siły fizycznej, aby sprostać wyzwaniom, jakie stawiało przed nimi zdobywanie żywności. Dzięki swoim przodkom współczesne osoby z grupą krwi 0 cechują się dużą wytrzymałością fizyczną i potrzebują intensywnych ćwiczeń, aby dobrze funkcjonować i utrzymać prawidłową wagę. Regularne ćwiczenia fizyczne pozwalają również zachować równowagę emocjonalną i dają przedstawicielom tej grupy ufność we własne siły, dodając przysłowiowych skrzydeł. Osoby z grupą krwi ) mają silny układ odpornościowy oraz zdrowy system trawienny, posiadają również wysoki poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu łatwo przyswajają mięso, czerpiąc z niego potrzebne składniki. Muszą jednak pamiętać, by dla zbilansowania białka pochodzenia zwierzęcego spożywać odpowiednie warzywa i owoce, w ten sposób nie doprowadzając do nadkwasoty, która może podrażniać błony śluzowe żołądka i spowodować wrzody. Osoby z taką grupą krwi podatne są też na schorzenia autoimmunologiczne, takie jak chroniczne zapalenie jelitowe, artretyzm, czy zespół przewlekłego zmęczenia. Jednak dzięki spożywaniu odpowiednich produktów, możliwa jest eliminacja lub niedopuszczenie tych dolegliwości. Osobnicy grupy O mają tendencję niższego poziomu hormonu tarczycy, ponieważ ich organizmy wytwarzają za małą ilość jodu, minerału, którego zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Korzystne jest więc dla tych osób spożywanie alg i wodorostów morskich, które są zasobne w ten pierwiastek a także owoców morza.

Niestety, często spotyka się u osób z grupą krwi 0 nietolerancję białek pochodzenia roślinnego i produktów mlecznych.
Co prawda tego typu białka nie są w ich diecie zalecane, ale niektóre z nich są neutralne i warto z nich korzystać. Wprawdzie twórca diety grup krwi, dr Peter J. D’Adamo nie poleca jogurtów dla osób z grupą krwi O, jednak z badań naukowych wynika, że około 70 % wszystkich ludzi cierpiących na nietolerancję laktozy nie ma najmniejszych problemów z przyswajaniem jogurtu. Nawet na mleko, czy twaróg w zestawieniu z kubeczkiem jogurtu, mogą nie wykazywać nietolerancji. Osobiście bardzo polecam jogurty naturalne, które stabilizują naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dostarczają witamin z grupy B i obniżają ryzyko nowotworów, zwłaszcza przewodu pokarmowego. Każdy powinien dostosować spożycie jogurtu, w należności od swojej indywidualnej tolerancji pokarmowej.


Trochę więcej możliwości wyboru dają fasole i rośliny strączkowe, z których cztery są wskazane, a kilka jest neutralnych, więc można z nich stworzyć coś smacznego. Osoby z grupą krwi 0 mogą od czasu do czasu jeść jajka zależnie od osobistej tolerancji.


Przedstawiciele grupy krwi O nie tolerują produktów pszenicznych. Kto ma problemy z nadwagą, lepiej żeby wyeliminował pszenicę z diety, bowiem jest ona głównym sprawcą przybierania na wadze osób przynależnych do tej grupy. Dietę jednak można urozmaicać w niektóre inne zboża i ich przetwory oraz w zalecane pestki i orzechy, które są dobrym źródłem protein roślinnych, witamin, minerałów i błonnika.
Osoby z tą grupą krwi mają do wyboru dużo warzyw. Niektóre z nich, jak np. jarmuż, brokuły, szpinak, sałata rzymska są dla tej grupy bardzo ważne ze względu na zawartość witaminy K, która wspomaga krzepnięcie krwi. Zerówkom brakuje pewnych czynników krzepliwości i dlatego potrzebują właśnie witaminy K.
Wszyscy, którzy lubią owoce mogą jeść  ich pewne gatunki w dużych ilościach, z pozytywnym skutkiem dla organizmu. Wiele ciemnoczerwonych, niebieskich i pomarańczowych owoców, np. figi czy śliwki, powodują zasadowe reakcje w przewodzie pokarmowym, co dobrze służy osobnikom grupy 0, którzy charakteryzują się wysoką kwasowością i potrzebują zrównoważenia zasadą. Wiele owoców jest neutralnych, jednak są i takie, których zerówka nie powinna spożywać, np. niektóre rodzaje melonów, które zawierają zarodniki pleśni, na które ta grupa jest wrażliwa.
Smaczne danie powinno być dobrze przyprawione. Przyprawy, oprócz swego niepowtarzalnego smaku i zapachu, poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Dobrze dobrane nie tylko wzbogacą doznania smakowo-zapachowe, ale również wspomogą zdrowie. W czasie przyprawiania będziemy mieli nieraz potrzebę ulepszenia smaku potrawy jakimś składnikiem niewskazanym. Do czasu, gdy nauczymy się zastępować je innymi, właściwymi, taka minimalna ilość jaka jest potrzebna do przyprawienia, z pewnością nie zaszkodzi.

Bardzo ważnym czynnikiem w codziennej diecie są napoje. Dla grupy krwi 0 bardziej wskazane są soki warzywne, niż owocowe, ze względu na ich zasadowość. Nie polecam soków kupionych w sklepie, które są zawsze słodzone cukrem i innymi substancjami słodzącymi. Soki najlepiej przyrządzać w domu i spożywać bezpośrednio po wyciśnięciu. Nadają się wszystkie soki z zalecanych owoców i warzyw. Sezon letnio-jesienny daje nam możliwość wykorzystywania darów natury tego okresu. W innych porach roku spożywajmy mniej soków, bowiem działają wychładzająco na organizm. Wspaniałymi napojem są różnego rodzaju herbatki ziołowe. Osoby z grupą krwi 0 mają do wyboru wiele ziółek, z których można przygotować smaczne napary, którymi mogą zastępować herbatę czarną i kawę.
do góry