Grupa krwi B
Grupa krwi B
Grupa krwi B ma bardzo zmienne cechy. Pod wieloma względami przypomina grupę O, ale również przyjmuje swój własny, niepowtarzalny wzór. Grupa ta powstała na trudnych do zagospodarowania wyżynach Himalajów, prawdopodobnie na skutek mutacji, które były spowodowane dużymi zmianami klimatycznymi. Wyparta z gorących, bujnych terenów Afryki wschodniej, w surowych warunkach, w jakich się znalazła, wykształciła sprawny system immunologiczny. Osoby z grupą krwi B odziedziczyły po przodkach siłę, która pomaga im przetrwać. Dzięki temu zazwyczaj stawiają opór typowym chorobom cywilizacyjnym, czyli chorobom serca i rakowi. Nie znaczy to, że w ogóle nie są narażone na nie. Niestety, zdarzają się one i osobom z grupy B, jednak istnieje większe prawdopodobieństwo, że je przezwyciężą.

Osoby przestrzegające zaleceń diety mogą żyć długo w dobrym zdrowiu, choć ich system immunologiczny ma też swoje słabości. Grupa ta podatna jest na zespół chronicznego zmęczenia, stany wyczerpania psychicznego, a także na stwardnienie rozsiane. Narażona jest również na wpływ bakterii E. coli, która odpowiedzialna jest m.in. za stany zapalne dróg moczowych. Jednak poprzez odpowiednią dietę można zapobiegać tym dolegliwościom. Dieta dla grupy krwi B jest urozmaicona i obejmuje dużą różnorodność produktów, z których można przygotować ciekawe i smaczne posiłki, które będą wspomagać zdrowie.


Dla osób z grupą krwi B korzystne jest czerpanie białek głównie z nabiału. Dobry wpływ na ich organizmy mają produkty zawierające kultury bakterii, czyli jogurty i kefiry. Osoby te mogą także korzystać z rozmaitych serów, które są dobrze tolerowane. Powinny jednak wystrzegać się kurczaków, które mogą prowadzić do zaburzeń odporności. Dobrym źródłem białka są owoce morza, zwłaszcza ryby oceaniczne, które są bogate w odżywcze oleje. Należy natomiast unikać skorupiaków, które zawierają lektyny, mające niekorzystne działanie dla grupy B. Aby umożliwić właściwe trawienie i zdrowe wydalanie, warto używać oliwy z oliwek, a także gee (klarowane masło), które doskonale nadaje się do gotowania.


Osobnicy grupy B nie mają wskazanych orzechów ani pestek. Powinni wystrzegać się tych niewskazanych, zawierających lektyny, które zaburzają produkcje insuliny, przede wszystkim sezamu, słonecznika i orzeszków ziemnych. Taki sam niekorzystny wpływ mają: groszek „czarne oczko”, fasola pinto i soczewica.


Najbardziej wskazanym zbożem jest: owies, ryż, proso i orkisz oraz pieczywo i makarony z tych zbóż. W zasadzie jednak grupie B dobrze służy ograniczenie spożycia wyrobów mącznych. Szczególnie powinny wystrzegać się żyta, którego lektyny mogą osiadać w systemie krwionośnym, powodując choroby krwi oraz mogą być przyczyną zawałów. Natomiast gryka i kukurydza przyczyniają się do spowolnienia metabolizmu, zatrzymania płynów w organizmie, nieregularności insulinowej i zmęczenia. Gryka, kukurydza, a także pszenica są głównymi czynnikami tycia u tych osób.
Warzywa są doskonałymi produktami, które służą zdrowiu osobom z grupy B. Szczególnie warzywa zielonolistne, zawierające sporo magnezu, który pomaga w zachowaniu odporności na wirusy i choroby autoimmunologiczne. Jedz kilka porcji warzyw dziennie, wybierając z szerokiej listy wskazanych i neutralnych.


System trawienny osobników grupy B posiada zrównoważony poziom kwasowo-zasadowy. Mogą więc oni spożywać również owoce kwaśne, które nie są zalecane dla innych grup. Szczególnie korzystnym owocem jest ananas, który zawiera enzym bromeline, ułatwiający trawienie pożywienia. Warto również pić soki z zalecanych owoców i warzyw, które dostarczą orgaizmowi różnych potrzebnych substancji.

Do przyprawiania potraw najkorzystniejsze są przyprawy ostre, ale np. pieprzu czarnego lepiej unikać. Jednak, gdy zdarzy się, że o jakiegoś dania dobrze pasowałaby szczypta jakiejś nieilecanej przyprawy, śmiało można ją dodać do potrawy.
do góry