Dieta dla grupy krwi 0
Dieta dla grupy krwi 0
 

MIĘSO I DRÓB

WYSOCE WSKAZANE: baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina
NEUTRALNE: bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa
NIEWSKAZANE: bekon, gęś, szynka, wieprzowina

 

  OWOCE MORZA I RYBY

WYSOCE WSKAZANE:
dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk
NEUTRALNE: flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, rekin, slimaki, węgorz
NIEWSKAZANE: kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
 

 

NABIAŁ I JAJA

 

WYSOCE WSKAZANE: gee (masło klarowane)
NEUTRALNE: jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe
NIEWSKAZANE: kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana

 

OLEJE I TŁUSZCZE

WYSOCE WSKAZANE: olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni
NEUTRALNE: olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy
NIEWSKAZANE: olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych

 

 

ORZECHY I PESTKI

 

WYSOCE WSKAZANE: pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane
NEUTRALNE: nasiona pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznik
NIEWSKAZANE: mak, kokos, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne

 

FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE

WYSOCE WSKAZANE: fasola aduki, fasola, azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”
NEUTRALNE: bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groch zielony, soja
NIEWSKAZANE: fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona

 

ZBOŻA – ZIARNA PIECZYWO – MAKARON

NEUTRALNE: amarant, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, proso
NIEWSKAZANE: owies, pszenica, otręby, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna, z otrębów, pieczywo i makarony ze zbóż

 

 

WARZYWA

WYSOCE WSKAZANE: boćwina brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek,  dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak,
NEUTRALNE: buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi, tofu
NIEWSKAZANE: awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone

 

 

OWOCE

 

WYSOCE WSKAZANE: figi, morwa, śliwki
NEUTRALNE: agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone,
papaja,porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina
NIEWSKAZANE: jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki

 

 

PRZYPRAWY

WYSOCE WSKAZANE: algi, curry, glony morskie, imbir, kozieradka
NEUTRALNE: kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna
NIEWSKAZANE: cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia

 

 

INNE PRZYPRAWY

 

NEUTRALNE: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa
NIEWSKAZANE: ketchup, marynaty kwaśne i słodkie

  UŻYWKI

 

NEUTRALNE: czekolada, piwo, wino białe i czerwone
NIEWSKAZANE: coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowan

Zdrowe, pełnowartościowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich substancji odżywczych, które są właściwe dla osób z grupą krwi 0. Odpowiednia ilość witamin, minerałów i składników mineralnych zapewni osobom z grupą krwi 0:

  • dobry metabolizm
  • odpowiednią krzepliwość krwi
  • silny system odpornościowy
  • stabilizacje hormonów tarczycy

Aby przyspieszyć metabolizm, dla osób z grupą krwi 0 ważne jest dostarczanie z pożywieniem witamin z grupy B. Osoby z grupą krwi 0 mają często problemy z właściwą krzepliwością krwi.
Skuteczną ochroną przed zarazkami jest silny system immunologiczny. Aby dobrze funkcjonował, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji zwiększających odporność, czyli karoteny i kwercetyny. Osoby z grupą krwi 0 mają tendencję do niewłaściwego metabolizmu tarczycy, spowodowanego niedoborem jodu. Na skutek częstego niedoboru tego pierwiastka często miewają problemy z nadwagą. Osoby z tej grupy powinny włączyć do swojej diety wodorosty, algi, cebulę, rzeżuchę oraz zalecane owoce morza, sól morską i nieoczyszczoną sól jodowaną (umiarkowanie). Istotnym składnikiem diety powinny być algi i wodorosty.

do góry