Dieta dla grupy krwi A
Dieta dla grupy krwi A

Przodkowie osób z
grupą krwi A to rolnicy prowadzący spokojny, osiadły tryb życia. Osoby z tą grupą krwi są to wegetarianie. Najwłaściwsza dla nich jest żywność świeża i w jak najbardziej naturalnej postaci. Choć grupa A jest predysponowana do takich chorób, jak rak, cukrzyca, czy choroby serca, wzmacniając system odpornościowy poprzez odpowiednie odżywianie możne zapobiegać rozwojowi tych i innych chorób.
Osoby z grupą krwi A mają zazwyczaj niski poziom kwasu żołądkowego, przez co słabo trawią białka mięsa. Natomiast proteiny roślinne są dobrze trawione i dodają im energii. Nabiał podobnie jak mięso, jest gorzej trawiony i w dodatku powoduje reakcje insulinowe, które z kolei spowalniają metabolizm.
Dla osób z grupą krwi A najkorzystniejsze byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa. Jeśli jednak ciężko jest wyeliminować nabiał i mięso z diety, warto stopniowo eliminować te produkty, zastępując je kilka razy w tygodniu np. rybami i tofu. Jeśli już konieczna jest obecność mięsa w diecie, należy zadbać o to, aby było ono gotowane lub pieczone, a nie mocno smażone. Zmorą są mięsa przetworzone, np. parówki czy różnego rodzaju szynki. Napełnione są one saletrą, która sprzyja powstawaniu raka żołądka.
Grupa A toleruje nieduże ilości produktów mlecznych poddanych fermentacji mlekowej. Dobre są dla nich jogurty i kefiry z niską zawartością tłuszczu, zawierające kultury bakterii. Mleko sojowe i ser sojowy (tofu) są bardzo wskazane w ich diecie.
Aby dobrze funkcjonować, grupa A nie potrzebuje dużo tłuszczu. Wystarczy łyżka stołowa wskazanego oleju dodana do duszonych warzyw czy surówki, aby pomóc w trawieniu i wydalaniu.
Ze względu na zalecenia dla grupy A, dotyczące eliminacji protein zwierzęcych, aby dostarczyć organizmowi korzystnych uzupełnień, warto, aby w diecie uwzględnione były orzechy i pestki, które dostarczają białko. Idealnym, wskazanym zamiennikiem protein pochodzących z mięsa są dla osób z grupą krwi A białka roślinne z różnych roślin strączkowych.
Osoby z grupą krwi A mogą spożywać zboża i produkty zbożowe z korzyścią dla zdrowia, zwracając uwagę, aby były całościowe, czyli nieoczyszczone i niepozbawione najwartościowszych składników. Chleby z pełnego ziarna.
Grupie A doskonale służą warzywa, dostarczające minerałów, enzymów i antyutleniaczy. Ważne jest, aby spożywać je w jak najbardziej naturalnej postaci, czyli świeże i mało przetworzone. Najlepiej surowe, lub lekko gotowane na parze. Doskonałym warzywem dla grupy A są brokuły, które ze względu na właściwości przeciwutleniające wzmacniają system odpornościowy. Podobne działanie posiada czosnek, będący dodatkowo naturalnym antybiotykiem.
Wysoce wskazane dla tej grupy jest tofu. Tofu bardzo dobrze komponuje się w potrawach z warzywami.
Owoce są również bardzo ważnym składnikiem w codziennej diecie. Dla grupy krwi A jest wiele wskazanych owoców. Szczególnie istotne są te, które zawierają witaminę C, antyutleniacz ważny dla zapobiegania rakowi żołądka, czyli takie jak grejpfrut i kiwi.
Osoby z grupą krwi A mogą sobie pozwolić na picie kawy (oczywiście w umiarkowanych ilościach) ponieważ zwiększa ona poziom kwasu żołądkowego, którego tej grupie brakuje. Wskazane jest czerwone wino, ponieważ działa pozytywnie na naczynia. Zioła dobrze służą tej grupie krwi, stymulując system odpornościowy.
Dla tej grupy prawidłowa kombinacja przypraw może mieć korzystny wpływ na wzmocnienie systemu odpornościowego. Należy jednak uznikać octu i przetworów, którego zawierają, np. keczupu, który oprócz octu zawiera niewskazane dla tej grupy pomidory.
do góry