Grupa krwi AB
Grupa krwi AB
Grupa krwi AB jest najmłodszą grupą. Jest to rzadka grupa, którą posiada zaledwie 2-5% populacji. Ciężko jest ją opisać, bowiem antygeny przez nią wykorzystywane są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, a czasami B, niekiedy zaś połączeniem ich obu. Warto, aby posiadacze grupy krwi AB oprócz zapoznania się z zaleceniami dotyczącymi swojej grupy poznali również wskazania diety grup A i B, co pozwoli lepiej zrozumieć ich własną.
Fakt, że pamięć genetyczna grupy AB zawiera pozostałości przodków grupy A i B sprawia, że różnych sytuacjach pamięć ta przypomina bardziej jedną lub drugą grupę. Grupa AB, podobnie jak grupa A, wytwarza mało kwasów żołądkowych, potrzebnych do trawienia białek zwierzęcych, ale niektóre gatunki mięs toleruje dobrze, podobnie jak grupa B – jednak powinna je spożywać w mniejszych ilościach, uzupełniając dużą ilością warzyw.


Grupa AB powinna całkowicie wykluczyć z diety mięsa konserwowane i wędzone. Takie produkty mogą powodować raka żołądka, zwłaszcza u ludzi o niskim poziomie kwasu żołądkowego. Dobrym źródłem białka dla tej grupy jest tofu, niektóre ryby i nabiał. Osoby z tą grupą krwi mają skłonności do chorób serca, jak grupa A, dlatego w codziennej diecie powinni unikać tłuszczów zwierzęcych, zastępując je zwłaszcza oliwą z oliwek, która przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi. Od czasu do cza?u można użyć do gotowania niedużych ilości gee (masło klarowane).


Chociaż orzechy i pestki są dobrym źródłem protein, osoby z grupy AB powinny ograniczyć ich spożycie, bowiem zwierają one lektyny przeciwinsulinowe. Jednak dla wzmocnienia systemu odpornościowego polecane są orzeszki ziemne. Wybierając fasolę i rośliny strączkowe grupa AB powinna zwrócić szczególną uwagę na fakt, że niektóre gatunki, np fasola nerkowata i lima mogą również powodować takie same reakcje, jak orzechy. Pewnym wyjątkiem jest soczewica, która zawiera antyutleniacze przeciwrakowe potrzebne dla tej grupy. Umiejętny wybór produktów to możliwość uniknięcia niechcianych reakcji i zabezpieczenie przed chorobami.


Osoby z grupy AB dość dobrze reagują na pożywienia zbożowe. Zaleca się im unikać pszenicy, szczególnie wtedy, gdy mają problemy z nadwagą, ale także z powodu predyspozycji do chorób infekcyjnych dróg oddechowych gdyż pszenica powoduje nadmierną produkcję śluzu w organizmie.


Grupa AB, podobnie jak grupa A ma słaby system odpornościowy. W codziennej diecie powinna być zawarta duża ilość warzyw i owoców.
Wśród szerokiej gamy owoców najbardziej właściwe dla osób z tej grupy krwi będą owoce bardziej alkaliczne (np. jagody, śliwki, winogrona). Z uwagi na skłonność do tworzenia się śluzu, polecane są również cytryny, które oczyszczają organizm z jego nadmiaru i dodatkowo pomagają w trawieniu. Osoby z grupą krwi AB, tak samo, jak z grupą A, powinny każdego ranka wypijać szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Dobrym źródłem antyutleniaczy, zwłaszcza witaminy C są kiwi i grejpfrut. Należy unikać pomarańczy, bowiem mogą one drażnić błony śluzowi żołądka. Wskazane są soki z zalecanych alkalicznych owoj ców, takich jak winogrona, wiśnie czy żurawiny.

Wspaniałym, naturalnym antybiotykiem, wskazanym dla tej grupy jest czosnek. Ma on bardzo wiele zalet, dlatego warto spożywać go jak najczęściej.
Doskonałymi przyprawami dla tej grupy jest sól morska i kelp, które mają niską zawartość sodu j wywierają korzystny wpływ na serce i system odpornościowy. Warto tymi produktami zastąpić zwykłą sól kuchenną. Grupa ta powinna unikać wszelkich produktów, zawierających ocet i przyprawiać potrawy sokiem cytrynowym.
do góry